top of page

Çatal (Yapışık) Zeytinler Şans Getirsin

Zeytin ağacı tarih boyunca barışın simgesi olmuş bir ağaç. Zeytin dalı uzatmak deyimi de hemen herkesin duyduğu ve barış için bir adım atmak anlamına gelen bir deyim. Peki zeytin ağaçları aynı zamanda şans getirmenin de sembolü olabilir mi? Belki siz de bu yazıyı okuduktan sonra zeytin ağaçlarınızın arasında dolaşır ve şans getirmesi için dallarda açmış zeytinlerinize göz atarsınız.

Yukarıdaki fotoğraf Şerif Dönmez'e aittir. Facebook üzerinde yer alan Hatay Tube sayfasının buradaki bağlantısından alınmıştır: https://www.facebook.com/hataytube/posts/2850872324937615/


Zeytin hasadımızın ilk yıllarından bir anımı sizinle paylaşmak istiyorum. Bakım, budama, sürüm, ilaçlama ve en önemlisi Hasat yapılırken zeytinliklerde olmayı seviyorum ve hasat zamanlarına özel vakit yaratıp ben de sürece eşlik ediyorum. Hem organik tarım uygulamalarının yapıldığından emin olmak hem de ürünlerin hikayesinin içinde olmaktan keyif alıyorum. İşte bu hasat zamanı günlerinin birinde zeytinliklerde çalışan herkese merhaba dedikten sonra yine işleri takip etmek için ağaçların arasında geziniyorum. Zeytin toplayan kadınlardan biri yanıma gelip "çatal zeytin buldum" dedi ve cebinde sakladığı yapışık zeytini verdi. İlk kez böyle bir olay yaşadığım için o anda neden özellikle bana bu zeytini getirdiğini anlamamıştım ve ne yapacağımı bilemedim yalnızca teşekkür edip işlere odaklanmaya devam ettim.



Bilgem Zeytincilik Artur Şarküteri
Bilgem Zeytin - Zeytin Hasadı

Sonrasında hem işlerimizi birlikte yürüttüğümüz kahyaya sordum hem de biraz araştırma yapıp öğrendim ki hasat sırasında ikiz, yapışık, çatal zeytin bulunması uğur ve bereket getirirmiş. Aynı zamanda bunu bulan kişi de ödüllendirilirmiş. Ben sanırım şu sıralar bu şansı ve bereketi yaşıyorum. Elbette ikinci durumu da dikkate alıp zeytini bulan kişiye de bir ödül verdik. Bu şansı ve uğuru paylaşmak ve çoğaltmak anlamına da geliyor ki ben bu durumun bu şekilde bir geleneğe dönüşmesini bu nedenle sevdim.


Yıllarca zeytinliklerde gözünüzden kaçmış ya da belki gözünüze çarpan bu zeytinler size garip gelmiş ve o kadar da önemsenmemiş olabilirler ama işin aslı zeytin belki de yalnızca barış değil size şans ve bereket de getirebilir. Hasat yapmıyor ya da zeytinlerinizi başkasına toplatmıyor olabilirsiniz ama böyle bir zeytin bulduğunuzda kendinizi ödüllendirmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Olur da çatal zeytinle karşılaşırsanız kendinize güzel bir hediye alabilir (bir kitap, sevdiğiniz bir tatlıyı sipariş etmek ya da güzel bir tatil olabilir...) ve bu geleneği kendi içinizde yaşatabilirsiniz. Doğayı ödüllendirmek için adınıza bir ağaç dikilmesini sağlayabilir ya da bir öğrenciyi sevindirmek için burs vermeyi de düşünebilirsiniz.



Zeytin hasadının bir güzelliği de bu işte. Yalnızca zeytin değil insan bazen yeni bir bilgi de hasat edebiliyor.


Kasım 2022, Karaağaç, Gömeç, Balıkesir

44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page